Domein Hof te Dieren

 

Druivenplanten verkoop, leuke sortering!

 

Velen van u hebben reeds een druif in de tuin. Vaak een Witte van der Laan of een Boskoop Glorie van het tuincentrum. In de wijngaard staan alleen maar nieuwe, schimmelresistente druivenrassen aangeplant, die goed groeien en rijpe druiven geven in ons klimaat! Een aantal van deze mooie rassen hebben wij in de verkoop, alsmede een groot aantal soorten tafeldruiven in rood, wit, blauw en pitloos. Vanwege teelt in 3-liter containers kunt u ze het gehele jaar door aanplanten. We hebben in het voorjaar een voorraad van circa 10 rassen en geven op bijna alle planten 1 jaar groeigarantie! U kunt uw bestelling ook per mail doorgeven.

 

Huidige druivenplanten op voorraad:

BLAUW: Muscat Bleu (td)

WIT: Johanniter, Souvignier Gris, Cal 6-04 = Sauvignac, Cabernet Blanc,

Pitloos blauw: -

Pitloos wit: -

    (td) = tafeldruif

TIP: Wanneer een druif snoeien?

Uw druif kunt u snoeien vanaf het moment dat de bladeren beginnen te vallen en u kan ermee doorgaan tot eind maart (en dus niet alleen tussen Kerst en Oud en Nieuw zoals in veel plantenboeken staat beschreven!!!). Klik hier: Artikel De Gelderlander Maar let op: snoei de druif NOOIT kort na de trossen, onrijpe druiven zijn uw deel!

Wij helpen u graag met de snoei van uw druif. Bel of mail voor informatie.

TIP: Bobbels op het blad
Regelmatig zien we bladeren met van die rare bobbels aan de bovenkant en wit pluis aan de onderkant. Dit is van de druivengalmijt. Eenvoudig en biologisch te bestrijden met spuitzwavel.

TIP: Bloeden van een druif

Na de wintersnoei wil een druif nog wel eens gaan bloeden. Wees niet bezorgd: dit houdt op zodra de eerste blaadjes in mei ontspruiten! Advies: snoei dikke takken vroeg in de winter, dus in november of december. Alle andere wintersnoei kunt u doen tot eind maart.

 

Historie

Terrein en ligging

In het voorjaar van 2004 hebben wij het terrein van de wijngaard voor langere tijd van de Stichting Twickel gepacht en is er begonnen met de voorbereidingen van de aanleg van de wijngaard. Juist de ligging en de grondsoort maken deze locatie bij uitstek geschikt voor het telen van druiven. Een lichte helling naar het zuidoosten, afgeschermd door een muur en hoge bomen tegen de koude en vochtige wind uit het noorden en westen. De bodem bestaande uit Gelderse lss heeft inmiddels bewezen een uitstekende wijn op te kunnen leveren.


De voorbereidingen vanaf 2004
In nauw overleg met de Stichting Twickel hebben we het terrein volgens de oude lijnen van de oorspronkelijke moestuin
uitgezet. Drie grote velden, verdeeld door twee dwarspaden, aansluitend  op de hoofdlijnen in de naastliggende kwekerij. Hierna konden de rijen voor de druiven worden ingemeten. Totaal zijn er 134 druivenrijen in de wijngaard. De plantafstand in de rij varieert van 100 tot 130 cm afhankelijk van de soort en/of de geleidingswijze. Met vele vrijwilligers hebben we in 2004 in een tijdsbestek van twee drie weken zon zesduizend planten kunnen poten. Voor het grootste gedeelte met de hand, maar gelukkig ook een duizendtal met een speciale plantmachine.


Biologisch
Al sinds 1992 is het terrein van de wijngaard biologische grond. Sinds die tijd zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen meer gebruikt. Het stuk grond heeft dus een biologisch certificaat van de stichting Skal, het instituut dat de uitvoering en controle op o.a. het EKO-keurmerk verzorgt. De biologische druiven die zijn geoogst, hebben dus het
EKO-keurmerk! Gezond dus!

Het biologisch evenwicht bewaren we door zoveel mogelijk gebruik te maken van bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van insecten en andere plagen. Lieveheersbeestjes, sluipwespen, zweefvliegen en diverse vogelsoorten trekken we aan door begroeiing onder de druiven. Muizen en mollen bestrijden we met roofvogels, reigers en ooievaars.
 

Planten en groei
Om een spreiding in de oogsttijd en daarmee in het bedrijfsrisico te bewerkstelligen, hebben we gekozen voor acht druivenrassen. Zeven soorten speciaal voor de productie van wijn en n als consumptie- n wijndruif. Het betreft allemaal nieuwe rassen die in ons Nederlandse klimaat n goed rijp worden n voldoende suikers produceren voor een goede en smakelijke wijn. Daarbij zijn ze
ook nog eens resistent tegen (valse) meeldauw. Toch geven ze wijnen met herkenbare smaken: Riesling, Pinot Gris, Dornfelder en Bordeaux type wijnen.


Door de enorm voedzame bodem en het relatief vochtige weer in 2004 en 2005 is de groei van de planten zeer voorspoedig verlopen. In het eerste jaar is een groot deel op een hoogte van twee meter getopt. Hiermee wordt de verticale groei geremd en begint de dikte groei. Hoe dikker de stammen van de druif hoe beter de druif de winter doorkomt. In de periode januari maart 2005 hebben we de eerste wintersnoei toegepast. Bij 90% van de planten kon al een enkele Guyotboog worden gevormd. Ook de planten voor de gordijnsnoei zaten op twee meter hoogte aan de bovenste draad.

 

 

 

 

 


ga naar HOME